Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

 


                                            Θέατρο ανηλίκων: "Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ"

                                                  του Όσκαρ Ουάιλντ

                                                    Θέατρο Πειραιώς 131

                                                              Γκάζι

Κυριακή, 23/01/2022

11.30 πμ.

Κριτική παράστασης

της Μαρίνας Αποστόλου

Το κλασικό παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ επέλεξε να διασκευάσει και να παρουσιάσει στο παιδικό κοινό τη φετινή θεατρική περίοδο ο Μιχάλης Κόκκινος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του έργου. Με τρόπο άμεσο και απλό επιδιώκει μέσα από την παράσταση, που ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί στο θέατρο της οδού Πειραιώς 131 στο Γκάζι, να καταδείξει το συναίσθημα του εγωισμού και τις συνέπειές του.

Αφηγήτρια της ιστορίας είναι η εικοσιπεντάχρονη Μύριαμ, πρώην μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο θηλέων μιας γειτονιάς στο Μπέλφαστ γυμνής από πάρκα για τα παιδιά. Θυμάται τα παιδικά της χρόνια, όταν μετά το τέλος των μαθημάτων, γεμάτη χαρά και ξεγνοιασιά, επισκεπτόταν για να παίξει με άλλες τρεις φίλες της έναν πανέμορφο πελώριο κήπο, κοντά στο σχολείο τους. Επιστάτης στο χώρο αυτό ήταν ο Μπάφερ, ένας μάλλον δύσμορφος αλλά καλοπροαίρετος νεαρός υποτακτικός του απόντα ιδιοκτήτη γίγαντα. Όταν ο τελευταίος επιστρέφει απρόσμενα μετά από χρόνια, συναντά τα παιδιά να χαίρονται τον κήπο του πύργου του, θυμώνει και τα διώχνει κακήν κακώς εφιστώντας αυστηρά την προσοχή του Μπάφερ στο θέμα της επιτήρησης και φύλαξης.

Κι ενώ η εποχή της άνοιξης έχει μπει για τα καλά, στον κήπο του γίγαντα καταφθάνουν παραδόξως οι νύμφες του χειμώνα. Παγωνιά, χαλάζι και χιονιάς σκεπάζουν την αυλή του ενώ τα πουλιά, των οποίων το κελάηδισμα τόσο αγαπούσε ο γίγαντας, έχουν φύγει πρώτα απ' όλα. Κάποια στιγμή, στον κήπο του γίγαντα έρχεται ένα άγνωστο, παράξενο αγόρι που με την αθωότητά του θα καταφέρει να μαλακώσει τη σκληρή καρδιά του κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει τη μοναξιά του. Όταν το αγόρι εξαφανίζεται ξαφνικά, ο γίγαντας απορεί και το αναζητεί χωρίς αποτέλεσμα. Κι όταν αυτό ξανάρθει, θα είναι για να τον πάρει για πάντα μαζί του...

Με εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια - ξεχωρίσαμε το καπέλο και τα παπούτσια του γίγαντα αλλά και "το δέντρο της αγάπης''- με πολλή χορευτική κίνηση επίσης, τραγούδι και ειδικά εφέ, η παράσταση καταφέρνει να μεταδώσει ξεκούραστα και ευχάριστα τα μηνύματα του Ιρλανδού συγγραφέα. Κάποιες στιγμές μάλιστα, (η παράσταση) γίνεται και διαδραστική δίνοντας τον λόγο στα παιδιά για να χαρακτηρίσουν με επίθετα τον κήπο του γίγαντα. Συγκινητική είναι η αναπαράσταση του νεκρού πια αγοριού που έχει αναληφθεί στον παράδεισο. Η αξιοσύνη για την είσοδο ή μη σε αυτόν έχει προοικονομηθεί ήδη από την αρχή του έργου στους διαλόγους των κοριτσιών που μαλώνουν χαριτωμένα ενόσω παίζουν.

Το έργο διαρκεί περίπου 90' με ένα σύντομο διάλειμμα, απαραίτητο για την αλλαγή κοστουμιών των ηθοποιών.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Μιχάλης Κόκκινος

Χορογραφίες : Ζωή Σαρίδου

Σκηνικά: Θοδωρής Κόκκινος

Κοστούμια: Εύη Μπαράκου
Υποδήματα : Ηλιόδερμα
Φωτισμοί : Θοδωρής Κόκκινος
Μουσική: Μιχάλης Κόκκινος
Εγγραφή Μουσική : StudioEra
Περούκες : Ευγ. Παπαδοπούλου
Αφίσα : Ελεάνα Μακρή
Φωτογράφηση : Δημήτρης Πούπαλος

Τους Ρόλους υποδύονται οι ηθοποιοί :
Μύριαμ : Μαρίνα Καλαματιανού
Νάνση : Κωσταντίνα Αλεξανδράτου
Νταλλή : Λουκία Ανάγνου
Κρίστη : Μαρία Λεούση
Μπάφερ : Στέλιος Κουλετάκης
Γίγαντας : Μιχάλης Κόκκινος
Χιόνι : Μαρίνα Καλαματιανού
Χαλάζι : Κωσταντίνα Αλεξανδράτου
Παγωνιά : Λουκία Ανάγνου
Μικρό Αγόρι : Μαρία Λεούση

Video: https://www.youtube.com/watch?v=dA-YxCVfXRI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου